es
ca

Mira

Les ones gravitacionals: les noves missatgeres de l'univers

Les ones gravitacionals varen ser observades per els detectors LIGO als Estats Units el 14 de septembre de 2015. En aquesta xerrada s'explicarà que són aquestes ones gravitacionals i les implicacions del descubriment realitzat per els inteferòmetres Advanced LIGO. Disponible en castellà.

Els missatgers d'Einstein

Documental sobre les ones gravitacionals, amb guia d'estudi i activitats disponibles per a classe.
(En anglès amb subtituls en castellà.)

La simfonia de l'univers

Breu documental sobre LISA i les ones gravitacionals, realitzat pel servei de comunicació de la UIB en colaboració amb el nostre grup.
(En català)

Xerrades

"El so de l'univers" Janna Levin ens parla de les ones gravitacionals i d'algunes de les principals fonts que les originen.

"La recerca d'un forat negre supermassiu" Andrea Ghez explica els avanços en l'estudi de forats negres supermassius.

Vídeos curts

Com "sonaria" una col·lisió de forats negres? En aquest vídeo s'interpreten les distorsions de l'espai com sons. Les col·lisions de forats negres supermassius corresponen als sons llargs. Els sons curts a les de forats negres més petits. Crèdits: Daniel Price

Dues enanes blanques fusionant-se. Recreació artística de dues enanes blanques (estrelles molt compactes) que estan girant una al voltant de l'altra. En perdre energia en forma d'ones gravitacionals, les estrelles s'acosten cada vegada més i acaben fusionant-se. Crèdits: NASA.

Dos forats negres fusionant-se. En aquest vídeo es mostra una simulació de les tres últimes òrbites d'una parella de forats negres i els seus discos d'acreció abans de fusionar-se en un. En la simulació s'han tingut en compte els camps magnètics. Crèdits: NASA

Ones gravitacionals originades per forats negres. Simulació de les ones gravitacionals generades per una parella de forats negres. Per poder fer els càlculs necessaris, es va utilitzar un del superordinadors més potents del món. Crèdits: NASA.